Stockholm Trail

Stockholm Trail är ett terränglopp som arrangeras av OK Södertörn och OK Ravinen, och som hålls i Nackareservatet sydost om Stockholms innerstad. Deltagarna kan välja mellan tre olika banor, på 21, 10 och 5 kilometer, med varierande svårighetsgrad. Den svåraste och längsta banan passerar Hammarbybacken.  Start och mål för samtliga etapper är placerade på Hammarbyhöjdens idrottsplats.

Första året som Stockholm Trail arrangerades var 2012. Då var start och mål förlagda till Globenområdet. 2013 var första året som syskontävlingarna Stockholm Ride och Stockholm Rollerski också arrangerades. Samlingsnamnet för dessa tre tävlingar var Stockholm Challenge. 2015 gjorde man ett tillägg och skapade en ultraklass, på 46 km (alltså lite mer än ett vanligt maraton). Denna klass togs dock bort till nästföljande år, och istället återinfördes 5-kilometersklassen. Oavsett var tävlingen har startat har banorna alltid gått genom Nackareservatet.

Årets upplaga av loppet går av stapeln 11 juni.

Bootrun

Stockholm Trail samarbetar med Bootrun – Löpning för alla, som arrangerar löpargrupper på olika nivåer för de som vill komma igång och springa. Man har även grupper för andra typer av träning som har klara effekter på prestationen i löparspåret, som yoga och styrketräning för löpare. Man kan även få coachning på nätet för att bli en bättre löpare.

För det mesta hålls Bootruns träningar vid Rudans friluftsområde i Haninge. För den som inte bor i Stockholm, eller alldeles för långt från Haninge, kan det vara bra att veta att det finns liknande verksamheter på många andra orter i Sverige. Ett av de mest intressanta initiativen är B.A.B.Y. Runners Team Sverige, som finns från Umeå i norr till Malmö i söder, sammanlagt på 23 platser, enligt hemsidan. B.A.B.Y. arrangerar gratis löpgrupper för kvinnor. Om det inte finns någon grupp på orten där man bor kan man starta en egen grupp. Ett reportage om gruppen i Östersund finns att lyssna på här.