Stockholm Rollerski

Det ska mycket till för att det ska gå att åka skidor i slutet av juni. Såvida det inte rör sig om rullskidor. Då går det att åka nästan var som helst i landet, även i centrala Stockholm.

SM i rullskidorDet råder längdskidfeber i Sverige. Det märks tydligt även i Stockholm. Man kan inte lita på att det finns snö där, men även under varma månader kan man se många som tränar skidåkining. Det rör sig då om rullskidor. Därför är det kanske inte konstigt att det finns ett rullskidelopp i huvudstaden. Det heter Stockholm Rollerski, och ingår i Stockholm Challenge. Precis som de andra tävlingarna under Stockholm Challenge-paraplyet finns mer än en bana på Stockholm Rollerski

Även om många använder rullskidor som träningsredskap är det inte ofta man ser en tävling som åks just på rullskidor. Därför hör det inte till vanligheterna att FIS-punkter delas ut vid en rullskidtävling. Första gången som Stockholm Rollerski avgjordes var det också första gången som FIS-punkter delades ut på en rullskidtävling. Starten för loppet är på Medborgarplatsen, och målgången är vid Globen.

Ski Ream Sweden Roll Cup

För att öka intresset för både rullskidor och längdskidåkning arrangerar Svenska Skidförbundet, i samarbete med SK Bore, Kimstad GoIF och Alliansloppet SK Ski Team Sweden Roll Cup, svenska cupen på längdskidor. Cupen består av fyra tävlingar, förutom Stockholm Rollerski hölls de 2016 i Torsby, Norrköping och Trollhättan. Tävlingen i Norrköping var också svenska mästerskap i sporten.

Aliiansloppet i Trollhättan, som är världens största tävling på rullskidor. Faktum är att tävlingen är så stor, med skandinaviska mått mätt, att den kommer att gå på export till Norge. Loppet omvandlas till en tour med ett lopp i Trollhättan och två lopp i vårt västra grannland. När det kommer till rullskidor ligger vi i Sverige alltså lite före de skidtokiga norrmännen. Läs mer om detta här.