Kom i toppform med rullskidor och rätt skidkläder

Snart är den älskade längdskidssäsongen här, det vill säga om det ens blir någon snö i år. Om du är en av dem som planerar för att åka Vasaloppet eller något annat lopp så är det dags att börja träna inför det nu. Eller om du bara längtar efter att åka längd! Med träning på rullskidor och rätt utrustning så kan du komma långt i dina förberedelser. 

Om du vill åka skidor men inte har sett snö någonstans så blott ögat kan nå så gäller det att investera i rullskidor, utrustning och skidkläder. Det går fort, är roligt, utmanande och otroligt bra träning.

Detta behöver du – skidkläder & utrustning

Det bästa med längdskidor, eller rullskidor för den delen är att det är en träningsform för folk i alla åldrar, samtidigt som det är skonsammare och desto roligare än att ge sig ut i löpspåret. Det tycker i alla fall rullskidentusiasten Patrik som HD skriver om i en artikel om. Men vad behöver du egentligen för att kunna åka rullskidor? Typ samma saker som för att åka vanlig längd, med skillnad från skidorna.

  • Rullskidor med bindning
  • Ordentlig hjälm, cykelhjälm funkar perfekt
  • Pjäxor, samma som för vintern
  • Stavar, även här funkar stavarna som används till längdskidor lika bra
  • Skidhandskar, är det varmt klipp av fingertopparna. Detta för att slippa skav.
  • Skidkläder, i form av tights och tröja som andas, reflexväst, träningssockor att ha i pjäxor, mössa, osv. Är det kallt behöver du mer lager på lager. Glöm inte att materialet inte ska bli blött när du svettas, och samtidigt andas. Annars fryser du lätt. Och det är inte speciellt kul att åka runt helt blöt.
  • Skyddande sportglasögon kan vara skönt att ha.

Så åker du rullskidor

Det är inte helt lätt att åka rullskidor, men det handlar om träning, träning och träning. I en artikel från GP kan man läsa om hur reportern testar rullskidor. Det handlar om att i början ha benen brett och pressa ut fötterna. Efter några minuter smyger sig stabiliteten på. Bromsar det gör du genom att ploga, precis som många gör på vanliga skidor. Börja på planare mark och testa sedan successivt brantare. Börja med att träna på att staka dig fram med stavarna. När du sedan känner dig mer stabil kan du testa detta med frånskjut. Det är så man börjar!

Fördelar med träningsformen

Det finns massor med anledningar till att börja träna rullskidor. I en artikel från Aftonbladet så listar den tidigare Vasaloppsvinnaren Staffan Larsson varför rullskidor är bra och gör dig till en bättre skidåkare överlag. Han menar bland annat på att det är den mest skidliknande träningsformen som finns där du vänjer dina skidmuskler till rätt teknik, du förbereder överkroppen för snöträning och du kan åka när du vill. Det är dessutom, som tidigare nämnt, skonsamt mot kroppen och samtidigt en otroligt effektiv träningsform. Och inte minst rolig! Perfekt för den som vill åka Vasaloppet helt enkelt.