Fler cykelbanor i Stockholm

Det byggs i Stockholm, i alla fall cykelbanor. Men planen på som fanns på ett snabbstråk har dock slopats på grund av dess höga kostnader – men visst kommer det komma en hel del nya cykelvägar ändå i staden.

Att cyklar är bra för både kropp och själ, för att inte tala om hur bra det är för klimatets skull. Så att Stockholm blickar mot Köpenhamn för att även göra svenska huvudstaden till en cykelstad är inte så konstigt, men vi har en bit kvar tills vi kan komma dit. Till exempel har man Trafikverket nu valt att stoppa sina planer på att bygga ett snabbstråk likt de danska cykelmotorvägarna som också skulle bli det första i landet. Det är något som fått både kommunpolitiker och landstingspolitiker upprörda och till Dagens Nyheter säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP):

”– Vi behöver träffa Trafikverket på högsta politiska nivå. Det är ingen nyhet att bra cykelbanor kostar pengar. Det vet vi i Stockholm. Det är anmärkningsvärt att Trafikverket drar i gång projekt utan att ha någon koll på kostnaderna”

Varför man valt att slopa det projektet grundas på de höga kostnaderna som man insett att det skulle bli. Och precis som citatet ovan poängterar är det flera som tycker att det är märkligt att man inte räknat på kostnaderna innan man presenterade sina planer. Saken är nämligen att man öronmärkt 125 miljoner för detta projekt som inbegriper att skapa ett cykelstråk som är väl avskilt från det befintliga gångstråket – med en bredd som skulle klara av att ha två cyklister i vardera riktning. Men det visade sig att prislappen skulle hamna på 500-700 miljoner kronor, och inte 125 så därför har man fått backa.

Platser som dock kommer få cykelbanor eller breddning är Lidingövägen, Ulvsundavägen, Gamla Huddingevägen i Örby och Ågesta broväg med flera.